2014 - Schutterij Nattenhoven

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verslagen

'Alsof het niks is'


Gisteren, 21-09-2014, heeft alweer het laatste schuttersfeest van het jaar 2014 plaats gevonden. Zoals gebruikelijk is dit het Limburgs Dames Schuttersfeest. Een feest dat elk jaar weer een ultiem mooi feestje is en waar 'de sjutte van Nattenhoave' de nodige prijzen al jaren mee naar huis nemen! Zou ons dit jaar ook weer lukken? Lees vooral verder om alle details te lezen.

Het is zondagmorgen 02.00 en je gaat slapen na een mooi feestje in Posterholt. Het regent, het regent en het blijft regenen. Je wordt 's morgens om 08.00 uur wakker en ik hoor nog steeds regen. Komt dit nog goed vraag ik me af??? Langzaam begint de dag te vorderen en de bewolking af te nemen. Zou het dan toch nog mogelijk zijn dan het weer meezit? Helaas niet helemaal. Tijdens de opening van het feest valt het helaas met de bakken uit de hemel. Altijd jammer als dit gebeurt, maar helaas niks aan te doen. Het vervolg van de dag was dreigend, maar gelukkig geen regen meer.

Na de opening was het natuurlijk weer tijd voor de optocht. Een optocht waar de sfeer in de gelederen weer optimaal was en de marsen van de drumband (bijna) foutloos werden gespeeld. Vooral tijdens 'het tanken bij het tankstation' werd nog eens even extra gas gegeven waarbij de ramen toen we naar huis gingen nog steeds trilde. Na deze zeer aangename optocht was het natuurlijk tijd voor het uittreden van ons koningspaar. Op alle kleine details werd door de verzorgers gelet wat resulteerde in een paar zeer mooie prijzen waar ik ontzettend trots op ben! Dan begint het bij mij ook weer te kriebelen. Zou ik volgende week, tijdens ons jaarlijkse koningsvogelschieten, eens een gooi te doen naar het koningschap. Niks lijkt mij mooier dan een jaar met het prachtige zilver rond te lopen en toch wel deels een uithangbord te zijn van onze prachtige vereniging. Enkele kleine problemen moeten dan in een week nog worden opgelost, zoals het vinden van een koningin. De dames die zich geroepen voelen mogen zich natuurlijk altijd kandidaat stellen bij ondergetekende, het bestuur of een van de leden van 'de sjutte van Nattenhoave'.

Het uittreden was zeer goed gegaan en de precieze prijzen zal ik u later mededelen (het moet natuurlijk een beetje spannend blijven!). In ieder geval is het LDS geen LDS als de dames zich niet verwikkelen in de woeste strijd onder de buks. Tijdens een OLS zijn de emoties altijd goed waarneembaar, maar bij lange na niet te vergelijken met die op een LDS. Een misser resulteert vaak in tranen en ontroostbare dames. Het mooie is dan wel dat ze fantastisch worden opgevangen door teamgenoten, maar ook door concurrenten. Dit is voor mij toch een van de mooie dingen in de schutterswereld. We zijn op zo een momenten concurrenten, maar zodra de wedstrijd afgelopen is of iemand een onfortuinlijke misser heeft gemaakt pakken we ons allemaal samen. Een ander mooi voorbeeld hiervan is de broederliefde tussen onze schuttersvrienden van Wessem en Neel. Al jaren zijn ze concurrenten tijdens de feesten, maar ze zullen altijd samen een feestje bouwen in de tent! "Sjõtte zoals sjõtte heure te zeen".

We mogen in ieder geval weer trots zijn op onze dames die volgende week weer terug mogen gaan met twee sterrenteams om de felbegeerde Ut binnen te slepen. Na onze fantastische ereplaatsen van afgelopen jaren hoop ik dat we dit jaar eindelijk de hoogste trede mogen betreden en de Ut voor een jaar mogen stallen in Nattenhoave. Ik zal in ieder geval aanwezig zijn om te supporteren en natuurlijk mijn steentje bij te dragen waar ik dat kan. Ik hoop dan ook dat onze dames, zowel door onze leden als leden van andere schutterijen, weer flink worden aangemoedigd.

Ow ja, ik ben jullie de uitslagen nog verschuldigd. Doordat het er zoveel zijn kan ik niet met garantie zeggen dat dit ze allemaal zijn, maar de volgende staan bij mij genoteerd (met dank aan onze voorzitter): Beste bordjesdrager: 1ste
Mooiste koningspaar: 1ste
Mooiste koningin: 3de
Beste commandant: 2de
Beste defilé: 2de
Mooiste geheel: 1ste
Beste houding optocht: 1ste

Dit alles heeft geresulteerd in het winnen van de dagbeker in de Nederlands exercitie. Iets wat we nu 3 keer op rij hebben gewonnen en waar we dus ontzettend trots op mogen zijn. Alle schutters die hier aan hebben bijgedragen wil ik graag bedanken en natuurlijk ook feliciteren!

__________________________________________________________

Nat, onstuimig en onvoorspelbaar

Vorige week zondag, 17-08-2014, heeft het tweede en alweer het laatste bondsschuttersfeest van de bond Eendracht-Born e.o. plaats gevonden. Helaas was het weer, vooral in de avond, nat en onstuimig waardoor de afsluiting van de bondsschuttersfeesten geen was om naar huis over te schrijven.

De dag begon met het maken van een beslissing. Ga ik met de fiets of ga ik met de auto? Met de fiets kon ik natuurlijk lekker genieten van het Alfa bier, ondanks dat het werd geserveerd in plastic bekers, en als ik met de auto zou gaan zou ik in ieder geval niet nat regenen tijdens mijn tocht naar huis. Aangezien het weer niet echt sprankelend was (lees: de kans dat er regen zou vallen, was bijna groter dan dat wij twee keer 18 punten zouden schieten) heb ik toch maar besloten om de auto te pakken.

De binnenkomst liep wel lekker, maar de optocht voelde voor ons schutters toch wel aan de lange kant. Wellicht is dit deels te verklaren door het weinige publiek dat aan de hand stond of was de optocht gewoon aan de lange kant? In ieder geval waren we allemaal gelukkig dat we zowel tijdens de binnenkomst en de optocht het droog hielden. Vooral de kostuums zouden enorm hebben geleden onder de regenval.

Na de optocht was het weer tijd voor de nevenwedstrijden waarbij we natuurlijk weer sterk werden vertegenwoordigd onder andere door ons koningspaar en keizerspaar die weer een paar mooie prijzen hebben binnen gesleept. De uitslagen hiervan zullen later worden weergegeven. Naast het uittreden waren er ook weer de schietwedstrijden voor de jeugd waarbij ons jeugdlid Luuk zijn beste beentje voorzetten en een welverdiende 4de plaats binnenhaalde. Namens mezelf, de leden en het bestuur van onze schutterij een dikke proficiat voor Luuk.

Na alle nevenwedstrijden was het ook voor ons het tijdstip om lekker te gaan schieten. De wind waaide verschrikkelijk en het schieten was dan ook niet echt makkelijk. Desondanks schoten we een welverdiende 18 punten met de A, B en de C1. Helaas waren er bij de C2 en de D een onfortuinlijke misser in de eerste ronde. De A, B en de C1 mochten verder kavelen voor de hoofdprijzen waarbij de A en de B buiten de prijzen bleven, maar de C1 naar huis mocht gaan met een 1ste prijs. Dit werd gevierd alsof ze het OLS hadden gewonnen. Aan mij natuurlijk de nobele taak om dit even te relativeren met een humoristische kijk erop. De veuropsjut van dit 'dreamteam' was onze voorzitter Ralph. Een schutter die jaren in de B heeft geschoten en dit jaar een zeer mooie prestatie op het persoonlijk kampioenschap van de OLS federatie heeft geleverd. Daarnaast schoot onze Funs in het team. Iemand die zelfs al ervaringen heeft in het schieten op het OLS. Ook onze commandant Erik in dit team. Een schutter die al jaren mee schiet in de C1 en al een zeer mooie medaille heeft gepakt op het bondskampioenschap. Ook niet mis in dit team zijn onze koningin Nicole en onze eigenste Roger. Twee schutters die dit jaar zelfs gestreden hebben om een plaats in de B. Als achteropsjut mocht Frans zijn vertrouwde plekje inkleden. Jaren was het Frans zijn taak om op het OLS de laatste 3 punten naar beneden te halen dus deze taak was aan hem wel toevertrouwd. Als ik me dit zo bekijk kan ik niet meer zeggen dan dat een eerste plaats de minimum plaats is die dit team moet behalen! Ik zou dan ook graag willen dat ze deze prijs eens een heel seizoen binnen halen. Natuurlijk wil ik dit team ook feliciteren met hun prestatie. Ze hebben toch maar even onze A en B verslagen en dit is al een prestatie op zich. Daarnaast ziet u maar dat er nog meer dan genoeg doorstroom voor de A en de B.

Als laatste wil ik nog even de uitslagen van de nevenwedstrijden van het bondsschuttersfeest te Born tentoonstellen, namelijk: Beste Binnenkomst: 4de
Beste houding optocht: 2de
Mooiste koningin: 7de
Mooiste koningspaar: 6de
Mooiste keizer: 1ste
Mooiste keizerin: 3de
Mooiste keizerspaar: 1de
Beste bordjesdrager: 4de
Dagbeker: 4de


Iedereen die hieraan heeft bijgedragen wil ik namens mezelf, de leden en het bestuur van Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven bedanken! Ondanks het slechte weer en de barre omstandigheden was het toch weer zeer mooi schuttersfeest!

__________________________________________________________

'Sjoen fieske' ondanks vroege misser

Jezus, wat was het me een potje warm afgelopen zaterdag 19 juli. De dag voor het ZLF 2014 te Vijlen. En wat hadden ze me toch een slecht weer gemeld voor ZLF zondag. De KNMI meldde zelfs 'code rood-groen-geel' en het leek ook inderdaad wel carnaval in de tent. Uiteindelijk was het qua weer op ZLF zondag, 20-07-2014, een dag waarop het niet te warm en niet te koud was. In dit verhaaltje zullen we u op de hoogte stellen van alle feiten die van belang zijn en u niet onthouden van de goede prestatie van de jeugd.

Vijlen, ook wel bekend als Vielen of onder de oud Neerlandici als Ville (Frans voor stad of plaats), staat bekend om meerdere dingen. Ten eerste heeft archeologisch onderzoek door mij in hoogsteigen persoon naar boven gebracht dat Vielen het hoogstgelegen kerkdorp is van Nederland. Daarnaast weet iedereen die er ooit geweest is, dat het gebied een beetje heuvelachtig te noemen is (understatement). Dit allemaal in acht genomen is het toch wel een verrekte mooie omgeving!

Tja, dan ben je op zaterdagmiddag aan het denken waar dat toch ligt dat Vielen. Wellicht is het een goed besluit om samen met iemand te gaan. Dit is in een vereniging als Nattenhoave volgens het spreekwoord 'zo gezegd, zo gedaan' direct geregeld! Ik kon direct mee met de eerste die ik vroeg. Uiteindelijk was het wel sjiek dat mijn BOB het eerste deel van de route wel wist en ik (gelukkig) een beetje van de tweede. In ieder geval zijn we goed aangekomen en was de heenrit al top! Het eerste wat ik me wel afvroeg toen we aankwamen was 'wo is da foobbalveeeeelt?'. Zou dat ook op een berg liggen???

In mijn 17 jarige historie van Nattenhoave heb ik al veel weilanden meegemaakt, maar nog nooit ben ik zo vaak op en neer en op en neer en op en neer (de werkelijke hoeveelheden zal ik u besparen) gegaan. Natuurlijk kan de organisatie hier niks aan doen, aangezien ze ook maar afhankelijk zijn van de omgeving. Ik weet alleen maar aangeven dat het toch wel een tikkeltje apart was. Vooral als u verder leest zult u nog meerdere dingen lezen..

In ieder geval waren we goed aangekomen en na de spullen weg leggen voor de optocht natuurlijk de rest opzoeken en het koningspaar helpen met voorbereiden. Optocht tijd! Wij waren nummer 26 en nog voor dat wij vertrokken kwam de eerste schutterij al binnen. Conclusie: de optocht was zeer kort. Al was dat ook niet het ergste waar ik me zorgen om maakte. De zwarte wolken die zich boven Vielen samen pakte vond ik minder amusant. Vooral na de weermeldingen van de KNMI. Uiteindelijk zijn er welgeteld 12 of 13 druppels op mijn gevallen, dus nauwelijks de moeite waard. In ieder geval was het een zeer mooie optocht met flink veel applaus. Daarvoor dan ook mijn dank! Ik wil ook nog even onze 'stand-in' Tamboer-Majoor Richard bedanken. Wij, en dan spreek ik namens onze gehele vereniging, vonden het echt super sjiek dat je ons hebt uitgeholpen. Je hebt dat super gedaan! Wij hadden de gouden medaille al in de boeken geschreven, maar helaas was de jury het niet met ons eens.

Na de optocht weer even het koningspaar helpen en dan direct door gaan optekenen. Zonder twijfel gingen onze puntjes af, maar ook de puntjes van de schutterij waar ik op aan het optekenen was. Had ik wellicht toch de verkeerde pen gepakt of had ik al te veel pilsjes gehad? Toen ik de tent inliep had ik bijna het idee van wel. Staat nou iedereen scheef of ben ik zat? Het was gelukkig het eerste. De tent stond op een helling en dit gaf rare fenomenen. Toen kwam ik ook weer een bekende tegen, namelijk Van Kloekum van de Rebelle Klup van Maasneel. Even vragen of de 'prospect van de Alfa Brothers, ik dus, de slaapplaatsen voor het OLS te Neel toch goed had geregeld. HELAAS is dat afgeketst. De redenen, schroom niet om ze te lezen in het gastenboek, zijn goed genoeg voor mij. Een rebel blijft nu eenmaal een rebel! Voor het optekenen had ik gelukkig nog een pen en deze heb ik dan ook gepakt om te kijken of die wel missers kon schrijven. Nee, ook deze schreef geen missers. Helaas had mijn collega optekenaar wel een pen bij die kruisjes kon schrijven en ook nog bij ons. MIS klonk het in mijn oor. Helaas lagen we er al in een vroeg stadium uit en van horen zeggen is het voor het eerst in 7 jaar dat we gemist hebben. Jammer, maar helaas. Dit houdt Nattenhoave niet tegen om lekker te feesten!

Vooral niet nadat we hoorden dat onze bordjesdrager, Luuk, een eerste prijs had behaald. Het feest kon beginnen en dat ging dan ook goed los bij de tent. Zelf heb ik Van Kloekum en de andere Rebelle nog op een pilsje getrakteerd voor hun overwinning op ut OLS wat ook weer leidde tot broederschap tussen de prospect en de rebelle. Dit heeft u al eerder kunnen zien op de foto op onze Facebook pagina en anders kunt u nog altijd kijken. Het feestje ging dan ook nog een tijdje door tot dat het toch echt tijd was om naar huis te gaan.

Als laatste wil ik namens mezelf en de leden en het bestuur ons jeugdlid Luuk nogmaals bedanken met zijn eerste prijs. Luuk dat is een echte topper en 'unne echte sjöt van Nattenhoave'! Daarnaast wil ik, weer namens mezelf en de leden en het bestuur, ook Richard nogmaals bedanken voor zijn hulp. Hartstikke sjiek van je om ons te helpen! Ik hoop dat we je in de toekomst vaker mogen welkom heten op festiviteiten! Daarnaast wil ik alle leden die nog aanwezig waren bedanken voor de gezelligheid. We hebben dan niet veel prijzen gemaakt, gezelligheid is waar het om draait. Dat is de echte kracht van onze vereniging! Laten we dit dan ook in eer blijven houden en vooral samen blijven genieten en feesten. Dan komt de rest wel vanzelf!

__________________________________________________________

'Helaas'

Gisteren 12-07-2014 was het eindelijk zo ver. De kaveling van het OLS te 2014. De spanning was werkelijk te snijden. Van niet eten tot bibberen. Waren onze schutters zo zenuwachtig? Nee, dit waren de fans. De schutters waren, na een zorgvuldige psychologische analyse door jullie eigenste verhaaltjesverteller, lekker relaxed. Al stonden de kopjes toch wel strak! Maar waarom gaat het nu toch weer fout??? Verschillende redenen zullen worden aangedragen. Verder zal van de rest van de dag een uitgebreide 'timeline' worden gegeven met ook een 'live verslag' van de kaveling op 13-07-2014.

In totaal mochten er 76 schutterijen aanwezig zijn. Uiteindelijk zijn er 75 begonnen aan de strijd om d'Um. De ene schutterij die niet meedeed waren de schutters van Panningen die vanwege een sterfgeval binnen hun schutterij niet deelnamen aan de kaveling. Wel hebben ze een zeer mooi eerbetoon voor de overledene gemaakt bij de boom waar ze zouden schieten. Dit vind ik een fantastisch gebaar van respect en familieliefde in hun schutterij. Ik wil jullie van hier nog condoleren met jullie verlies en jullie heel veel succes wensen met het verwerken van dit verlies.

Maar zoals wel vaker in het leven moet men verder. Zo ging het ook voor de andere 75 schutterijen. De schietwedstrijd begon rond 11.05 en het was eigenlijk fantastisch weer om te schieten. Geen zon en geen wind. Dus eigenlijk gewoon perfect schietweer. Ondanks dit vielen de schutterijen in de eerste 4 kavelronden van de dag met de bosjes. Vol ongeloof viel ongeveer de helft af. Zijn er factoren die van invloed hebben die ik heb gemist? Of was de druk voor sommige schutterijen zo hoog?

Na deze 4 kavelronden was het tijd voor een pauze. De schutters en de fans konden lekker gaan eten! Al bleef dit voor sommige fans, niet nader te benoemen, tot enkel een krentenbol aangezien de stress nog te hoog was. Terwijl wij lekker aan het eten waren, waren de schutters van Grevenbicht bezig met het opzetten van de kleine punten. Eindelijk zou het spektakelstuk gaan beginnen. Alhoewel nog met 39 schutterijen, maar toch al soort van een aanzet tot een finale.

Het was dan ook door de kleine punten van 10x10X10 mm dat er weer flink wat afvallers waren. Maar zoals altijd blijft de wedstrijd doorgaan tot er nog een schutterij over is die niet gemist heeft. Ook de sfeer van de fans werd steeds beter meer relaxed tot opeens het akelige moment weer daar was. Zelf keek ik op het moment niet naar de punten aangezien ik de volle overtuiging had dat de punten af gingen, maar toen klonk dat woord om me heen wat we liever niet horen: 'mis'. NEEEE!!! Toch niet weer een misser bij ons. Alweer een jaar waarin het niet lukt. Helaas was het wel weer werkelijk. Zoals ik altijd zeg was het dit geval ook weer geen schutter die gemist heeft, nee ons team heeft gemist! Ons team heeft helaas weer niet kunnen winnen. Waarom kunnen wij nou gewoon niet eens winnen. Al jaren zijn we vervloekt en kunnen we gewoonweg niet winnen op het OLS. Ongeveer alle plaatsen in de top 10 zijn bemachtigd, maar die verdomde eerst plaats wil maar niet komen.

Ik heb diep zitten nadenken en ik heb wellicht 3 redenen bedacht die er toe kunnen lijden dat wij maar niet kunnen winnen op het OLS. Zoals reeds eerder beschreven in mijn verhalen speelt de factor 'geluk' mee. Zoals wel vaker als we het over de factor geluk hebben op het OLS gaan we terug naar het OLS te Nederweert in 2007. Nog nooit waren wij zo kort bij een winst op het OLS met een tweede plaats. Werkelijk geen enkel slecht punt werd geschoten terwijl bij onze tegenstander destijds enkele flinke stukken hout naar beneden kwamen. Zoals jullie fans al weten ging het toen ook fout. Een slecht schot bleef staan en het 'geluk' was dan ook bij onze tegenstander. Een andere factor dat ons misschien parten speelt is wat ik in vaktermen noem 'self inflicted pressure'. Zelf heb ik daar ook last van, zowel met schieten als in mijn privéleven. Alles wat ik doe moet en zal ik in perfectie doen en wil ik daarin vooruit en steeds beter worden. Dit is echter meestal niet de manier. Op het gemakje en relaxed werkt meestal veel beter. Wellicht willen bij diep van binnen, zonder überhaupt er zelf veel besef van te hebben, zo graag eens het OLS winnen dat de druk die we onszelf opleggen te groot wordt. Daarnaast moet het ook gewoon eens op zijn plaats vallen. Deze factor lijkt wellicht op geluk, maar is toch weer iets anders. Je hebt van die dagen dat alles lukt, of je hebt van die dagen dat niks lukt. De afgelopen jaren hebben wij wel altijd een schutter erbij die gewoonweg zijn dag niet had bij het schieten. Dan is een winst boeken bijna onmogelijk aangezien bij een optimale prestatie alles op zijn plaats moet vallen. Hopelijk valt ooit alles op zijn plaats en kunnen we dan zeggen 'Veer höbbe Um'!

Helaas ging na onze misser alles weer verder. Trouwens, nog een klein plaagstootje uitdelen naar 'de kenners c.q. verslaggevers van het OLS'. Ik dacht dat Sint Anfried Thorn het goed ging doen. Als ik me niet vergis lagen die er toch nog altijd eerder als ons eruit. Dit even gezegd hebbende ging de strijd enkele ronden verder met 10 schutterijen. Gestaag gingen de schutters verder, maar vielen er toch steeds enkele schutterijen af. Uiteindelijk was het nog een Nederlandse schutterij, 'de Sjötte van Neel' tegen een heel consortium aan Belgische schutterijen. Aangezien er toch nog altijd een concurrentiestrijd plaats vindt tussen de Nederlandse en Belgische schutterijen verzamelde de Nederlandse schutters zich achter 'de Sjötte van Neel'. Uiteindelijk bleven er nog 3 schutterijen over, namelijk de schutterijen van Maasniel, Maasmechelen en Dorne.

Nog even en de finale begint weer en ik zal hieronder dan ook het live verslag uitbrengen van de finale. Al moet ik dan onze 'kenners en verslaggevers' geloven op hun woord. Nou, volgens mij was ik het toch die vorige week al zei dat Maasniel een van de outsiders was. Quote van de verhaaltjesverteller: "Ik ben ik niet als ik toch nog een aangename interessante wending niet zou tentoonstellen. De schutters van Maasniel mogen ook volgende week terug komen. Velen jaren werd er gedacht dat ze vervloekt waren maar afgelopen zondag hebben ze bewezen dat dit niet zo is of in ieder geval hebben ze de vloek opgeheven. Ik denk dan ook dat we serieus rekening moeten houden met de 'sjötte van Neel' want van mijn kant zijn dit gevaarlijke outsiders om d'Um te winnen." Zelf hoop ik dat we volgend jaar naar Neel mogen. Al is het maar dat wij, de al even legendarische Alfa Brothers van Nattenhoave en ik als nog niet officieel erkend lid hiervan, al een mooie logeerplaats met spek en ei als ontbijt hebben geregeld in het schutterslokaal van Neel met 'Van Kloekum' van de Rebelle Klup voor een schamele 5 Euro. Hierop is de hand geschud en dit is in de schutterswereld natuurlijk even goed als een contract in zwart en wit.

Ik zit er in ieder geval klaar voor. Al vind ik het jammer dat ik er zelf niet bij ben, maar ik wil jullie als fans van ons en dus ook van onze zustervereniging uit Neel toch graag een live verslag brengen. En zoals verwacht zou het fout gaan in de eerste rond. Anja Vranken van Maasmechelen mist. De schutters van Neel hebben de druk op zich liggen. Het derde schot is gemist van Anja. De mannen van Neel moeten dus alle 'bölkes' afschieten en het OLS gaat naar Neel. Ik zeg een ding. Zonder twijfel gaat dit naar Neel. De vijfde schutter heeft zijn schoten gelost. Rob is aan de beurt. Missen op zo een moment komt in Rob zijn woordenboek niet voor! En ja hoor, Neel wint het OLS. Fantastisch!!! Zo dik verdiend voor die jongens. Er zijn 6 helden opgestaan in Neel.

Ik vind het werkelijk waar fantastisch!!! Zo mooi dat Neel het OLS wint. Ik hoop dat ik aanwezig kan zijn op jullie receptie en ik hoop ook dat ik jullie op een of andere manier kan steunen komend jaar. En wat is het een geluk dat we al een plaats hebben om te slapen. 'Van Kloekum', de Alfa Brothers zullen contact met je opnemen!

__________________________________________________________

'Altijd weer speciaal zo een OLS'

Dan is het 's morgens 08:00 op 06-07-2014, OLS zondag in het jaar 2014! Na een zinderende en zeer dik verdiende overwinning van Nederland op het WK is het nu tijd voor 'het WK van de beide Limburgen'. Echte klassiekers zullen er weer plaats vinden vandaag. Zijn het de Nederlandse schutterijen die fluoreren in de optocht of zijn het toch de Belgische schutterijen die met de prijzen naar huis gaan? Zijn het Belgische schutters die d'Um meenemen of blijft d'Um toch in Nederlands Limburg. Als u dit allemaal wilt weten zult u toch echt verder moeten lezen!

Nog moe, maar voldaan fiets ik om 08.10 naar 'Nattenhoave' om enkele spullen naar de caravan te brengen zodat ik daar niet mee hoef te slepen. Ja lieve lezers, vandaag hebben we weer eens de primeur dat we met de fiets naar het OLS kunnen gaan. Dat is in mijn 17 jarige historie bij Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven maar een keer eerder voor gekomen met het OLS te Stokkem in 2011. Nog even 'werken' en lekker eten en dan samen met andere leden verder op de fiets.

In een 'bescheiden Nattenhovens peloton' (Ja lieve lezers, we konden zo meedoen aan de Tour de France. Voor amateurs wel te verstaan) fietsen we door Obbicht naar Papenhoven-Grevenbicht waar vandaag het OLS te 2014 plaats vond. De voorbereiding van de optocht was zoals standaard een beetje bakkeleien met iedereen. Al was er nog een extraatje voor ons als schutterij. We werden vandaag namelijk gefilmd door de NTR voor hun nieuwe programma 'landinwaarts' waarvoor ze een schutterij wilden volgen. Zelf ben ik gelukkig niet zoveel in beeld geweest maar onze voorzitter Ralph, ons koningspaar Funs en Nicole en onze schutters zijn toch wel meermaals in beeld geweest. Zodra bekend is wanneer het programma waarin wij meespelen op tv is, zal dit via de sociale media bekend worden gemaakt.

Na het samen voorbereiden was het tijd voor het lopen van de optocht. Ik moet zeggen dat ik zelfs hiervan onder de indruk was. Ik heb in mijn 17 jarige schuttershistorie nog nooit zoveel mensen naast de kant zien staan. Het geklap van de mensen geeft dan ook altijd een fenomenaal gevoel en het is dan ook niet meer of je loopt maar alsof je zweeft door de optocht. De optocht bij een OLS is dan ook altijd weer echt speciaal.

Na de optocht is het natuurlijk tijd voor de wedstrijden. Zelf ben ik als helper van het koningspaar actief hierbij betrokken. Het is dan altijd weer een waar genoegen om hier deel van uit te maken. De stress, maar ook de strijd en eergevoel van de koningsparen maakt het een wedstrijd die zijn weerga niet kent. Ook al ben ik zelf niet aanwezig geweest bij andere wedstrijden, maar ik kan met zekerheid zeggen dat hier de spanning ook tot grote hoogtes is gegaan.

Last but not least zijn er op het OLS natuurlijk nog de schietwedstrijden. Iets wat het OLS toch echt het OLS maakt. Deze waren door de weersomstandigheden maar van korte duur. Ondanks dat er maar twee ronden van 18 schoten geschoten is, is toch al bijna de helft van de verenigingen afgevallen. Dit vind ik toch best wel schokkend. Is de spanning op het OLS dan zo hoog??? Voor mij blijft dit een raadsel. Wat wel een feit is dat wij volgende week weer terug mogen om voor de hoogste eer mee te doen. Namens mezelf dan ook een dikke proficiat naar onze schutters toe. Daarnaast wil ik de andere schutterijen die naar de kaveling aankomende zaterdag zijn feliciteren. Hieronder ook onze broedervereniging uit Obbicht. Ik ben ik niet als ik toch nog een aangename interessante wending niet zou tentoonstellen. De schutters van Maasniel mogen ook volgende week terug komen. Velen jaren werd er gedacht dat ze vervloekt waren maar afgelopen zondag hebben ze bewezen dat dit niet zo is of in ieder geval hebben ze de vloek opgeheven. Ik denk dan ook dat we serieus rekening moeten houden met de 'sjötte van Neel' want van mijn kant zijn dit gevaarlijke outsiders om d'Um te winnen. Maar dan moeten ze toch eerst natuurlijk nog af rekenen met onze schutters die natuurlijk menig trucje achter de hand hebben.

Als een van de laatste dingen wil ik u alle top 10 uitslagen tentoon stellen van afgelopen zondag. Ik vind dat we hier als vereniging ontzettend trots op mogen zijn!

Beste commandant nieuwe exercitie gewapend : 6de
Beste defilé nieuwe exercitie gewapend: 9de
Beste houding optocht nieuwe exercitie gewapend: 7de
Beste vaandeldrager nieuwe exercitie gewapend: 7de
Mooiste koningin nieuwe exercitie gewapend: 2de
Mooiste koningspaar nieuwe exercitie gewapend: 5de


Als afsluiter wil ik u als fan van onze vereniging uitnodigen om komende zaterdag om 11.00 ons te komen aanmoedigen en hopelijk kunnen we dan dit jaar d'Um meepakken naar 'Nattenhoave'!!!

__________________________________________________________

D'n Auwe Limburger

Het OLS, ook wel bekend onder zijn alter ego's het Oud Limburgs Schuttersfeest of d'n Aeje Limburger, is een schuttersfeest wat zijn weerga niet kent. Al is het maar door de grootte van het schuttersfeest en de aandacht dat het krijgt van de Limburgse media. Het OLS is dan ook een feest waar mening schutter het gehele jaar naar toeleeft. In deze proloog zal er aandacht worden besteedt aan het hoe, wat en waar van het OLS, de eigen ervaringen van de schrijver en niet te vergeten, de flink onderschatte, resultaten van Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven.

Het OLS kent zijn oorsprong reeds jaren terug uit de tijd dat Nattenhoave nog niet eens een schutterij had. Het eerste OLS, ondanks dat het Oud Limburgs Schuttersfeest destijds nog het Internationaal Groot Schuttersfeest heette, dateert van 1876. Er is mij trouwens ter oren gekomen dat een nazaat van Napoleon Bonaparte, Juleske, destijds in de finale een onfortuinlijke misser heeft genoteerd waardoor toen de schutters van Kessenich het eerste OLS op hun naam hebben geschreven. Het duurde tot 1906 toen het OLS ook echt de naam OLS droeg. Sindsdien is het OLS niet meer weg te slaan uit het Limburgse landschap in het eerste weekend van juli en is het een van de mooie cultuurfestiviteiten die men in Limburg voortbrengt! Het is niet voor niks dat het OLS sinds maart van dit jaar tot het nationaal cultureel erfgoed behoort.

Ondanks dat het OLS natuurlijk zijn grootste glorie kent in het schieten is dit toch niet de enige wedstrijd die plaats vindt op het OLS. Uit eigen ervaring kan ik u mede delen dat er voor mij als schutter toch bijna geen grotere eer, over een nog grotere eer komen we nog op terug, is als mee te lopen op het OLS. Jaarlijks is het weer een genot als de duizenden mensen lang de kant voor je beginnen te klappen. Een genot waar je de haren op je armen van gaan recht staan. Nog mooier is de steun die je onderweg al krijgt in kreten zoals 'kom op Nattenhoave' en 'dit joar nump ger d'Um met nao Nattenhoave'. Nu tijdens het schrijven van dit artikel krijg ik zelfs het kippenvel op mijn armen! Over het schieten ga ik dadelijk verder, maar eerst een paragraafje over de winnaar van vorig jaar.

Vorig jaar in het altijd mooie Stramproy was het Schutterij Eendracht Papenhoven-Grevenbicht die de hoogste trede mocht betreden om de strijd voor d'Um en daarmee de organisatie in handen kregen van het OLS 2014. Wellicht niet tot de topfavorieten behorend schoten 'die van Papenhoave' de bölkes zuiver naar onder. Toen de finale begon tussen de 10 beste schutterijen zaten wij zelf nog met spanning te wachten of wij wellicht dit jaar de gelukkige waren die mochten winnen. Helaas was dat niet het geval, maar zoals een goed schutter beaamt werd na onze eigen misser zusterverenigingen opgezocht. Aangezien er nog een van onze eigen bond Eendracht Born-Echt e.o. aan het schieten was gingen wij daar ook kijken. Ik moet toch zeggen dat het echt formidabel was om dit mee te maken en ik hoop, alweer kippenvel trouwens, en ik hoop dat ook wij dit eens mogen meemaken! Ik wens vanuit mijn luie stoel 'die van Papenhoave' dan ook nog heel veel succes met de organisatie en ik hoop dat jullie zondag het weer aan jullie kant hebben.

Ook al lijkt dit een afsluiting van mijn verhaal voor deze keer, maar mijn verhaal zou toch echt incompleet zijn zonder een stukje over het schieten. Het schieten op het OLS is toch wel een stuk aparter dan het schieten op alle andere wedstrijden. De grote weide met het enorme publiek achter je, de camera's van een niet nader te benoemen nieuwszender, de zogenaamde 'professionals en kenners' van de niet nader te benoemen nieuwszender (of deze wel 'professionals en kenners' zijn kom ik later nog op terug) die maar al te graag emoties opvangen van de schutters die missen en natuurlijk niet te vergeten: we zitten op het OLS!!! Welke schutter blijft nou rustig voor het schieten op het OLS. Zelfs de grootste gladiatoren in de schietsport hebben hier reeds een fout gemaakt dat hun een OLS overwinning heeft gekost. Denk maar het aan het bekende liedje van 'Baer d'n achteropsjut'. De schutter die jaren een rots in de branding was voor andere schutters en dan een onfortuinlijke misser noteert. Afgelopen jaar gebeurde dit met onze 'veuropsjut'. Een schutter die werkelijk alle prijzen die je kunt winnen reeds meerdere malen heeft gewonnen. Alleen die laatste grootste prijs mist hij nog in zijn reeds rijke schietcarrière. Wie van tevoren tegen mij had gezegd dat deze jongeman zou missen had ik persoonlijk voor gek verklaard. Helaas was dit wel het geval.

Dit brengt me toch tot de emoties van het OLS wat ook direct een kracht is van het OLS. Bij een misser op het OLS zie je zelfs de grootste, sterkste mannen breken en een traantje laten. Dit is nou echt wat het OLS tot het OLS maakt! Van mijn kant is dit ook een mooi moment. Ondanks dat je zelf tranen in je ogen krijgt put je kracht uit het feit dat de dames en heren hun uiterste best hebben gedaan en troost je elkaar. Er is namelijk niet een iemand die gemist heeft. Het is ook geen team dat gemist heeft. Het is een gehele schutterij die gemist heeft en op zo een momenten merk je dat je als schutterij toch echt hecht met elkaar bent. Op zo een momenten merk je dat je niet lid bent van een vereniging, maar van een familie. De schuttersfamilie! Samen staan wij sterk en samen gaan we door naar het volgende jaar om weer een gooi te doen naar het hoogste podium in de schutterswereld.

Als laatste wil ik toch nog met jullie de gelauwerde prestaties van 'de sjötte van Nattenhoave' bespreken. Onze secretaris is voor mij eens de geschiedenis ingedoken, waarvoor mijn dank, en heeft de volgende top 10 prestaties boven de tafel getoverd:

1956 6e
1965 6e
1967 3e
1973 5e
1988 9e
1990 10e
1991 8e
1994 6e
2002 3e
2003 8e
2006 3e
2007 2e
2010 4e
2013 6e


In ons bestaan vanaf 1948 zijn we dus maar liefst 14 keer bij de top 10 van het OLS gekomen. Dat is zo pakweg een keer per 4 jaar. De laatste 12 jaar hebben we maar liefst 6 keer bij de top tien van het OLS gestaan. Ik vraag me toch echt af welke andere schutterij zoiets kan zeggen. Zijn we nu topfavoriet? Dat is een goede vraag waar ik geen antwoord op heb. Wat ik wel zou willen zeggen is dat alle schutterijen die meedoen kans hebben om te winnen. Ik vind het dan ook een steek onder de gordel als een zogenaamde 'professional en kenner' op de vraag wie het OLS gaat winnen beantwoord: "Neet Nattenhoave, Sint Hubertus, mèr vermoedelik St. Ansfried Thoor". En bedankt. Volgens mij was dat niet de vraag. Of vergis ik me daarin??? Daarnaast vind ik het geen stijl van een vertegenwoordiger van nota bene de nieuwszender die het verslag doet om zo een dingen te zeggen. Hoe moeten wij het nu oppakken als deze heer bij ons verslag komt doen? Of zegt hij dadelijk doodleuk dat hij ons niet in de gaten hoeft te houden omdat wij toch wel missen? Veel meer woorden wil ik er verder niet vuil aan maken, al wil ik deze Heer nog wel attent maken op een klein detail. Het OLS gaat natuurlijk over schieten, maar zoals een echte kenner weet speelt bij deze sport ook de factor geluk mee. Zolang men als schutterij het geluk niet aan zijn zijde heeft zal men het OLS nooit of ten nimmer winnen!

Zo, weer genoeg woorden vuil gemaakt. Ik hoop dat ik jullie allen weer kan welkom heden op het OLS en volgende week kunt u hier de uitslagen lezen in combinatie met een stukje over de eerste dag op het OLS te Grevenbicht. Hopelijk heb ik goed nieuws voor jullie en mogen we 12 juli in de finale deelnemen voor weer een gigantisch mooie prestatie van onze kant. Als laatste wil ik alle schutters, zowel van onze vereniging als van andere vereniging, veel succes wensen bij het schieten op het OLS!

__________________________________________________________

Vrouwen aan de macht???

Gisteren 15-06-2014 was er weer het jaarlijks terugkerende persoonlijk kampioenschap van onze eigen schutterij. Zoals wel vaker in NATtenhoave waren de weersvooruitzichten niet echt optimaal, maar gelukkig hadden de weersvoorspellers, zoals ook wel vaker, het 'weer' bij het verkeerde eind. Het was dan ook een lekker zonnetje aan de Sjeetwei al dan wel met een frisse wind. Zoals wellicht bekend hebben wij als schutterij bij ons persoonlijk kampioenschap een lekkere barbecue die zoals altijd perfect geregeld was door B&B John en Marcel waarbij de mannen ons dit jaar hebben verrast! Verraadt de titel van dit verhaal nog iets? Wilt u alles te weten te komen over de enerverende strijd en wat de chef-koks voor ons in petto hadden lees vooral verder!!!

Je doet je ogen open en het is 10.56 op de wekker. Wauw is mijn eigen reactie. Toch wel heel erg lang uitgeslapen, iets wat ik niet van mezelf gewend ben. En dan denk je bij jezelf 'had ik gisteren toch maar naar chef-kok Marcel geluisterd' aangezien hij me al had afgeraden om die hamburger te eten van de onbekende kok. Nee lieve lezers, deze kok was bij lange na geen chef-kok zoals onze eigen leden John en Marcel. Maar wie niet luisteren wil, moet maar voelen en dus werd ik wakker met flinke maagpijn. Maar zelfs met frisse tegenzin door de maagpijn heeft deze jongeman altijd zin om een lekker dagje door te brengen met zijn schuttersvrienden.

Het is 14.00 wanneer we samen komen op onze Sjeetwei. De punten glinsteren al op in de lucht en de sfeer is zeer gemoedelijk alhoewel met een kleine spanning voor de schietwedstrijd. Na een beetje bijpraten is het tijd voor de loting. Laat mij nou het getal van de gekken, 11, pakken. Een nummer dat perfect bij mij past ook al had ik liever 13 gehad. De wedstrijd begint en helaas lig ik er zelf al uit bij mijn derde schot. Zo wordt je achtste op het bondkampioenschap en zo vlieg je er in de eerste ronde uit door een persoonlijke fout. Maar niet getreurd, dan genieten we van de wedstrijd en laden we lekker de buks om de rest zich optimaal te laten concentreren op het schieten.

De wedstrijd gaat gestaag verder en na de eerste ronde hebben maar enkele schutters een misser genoteerd. Een mooi begin van de schutters van Nattenhoave. Als na drie ronden verder niemand gemist heeft, weten we dat het een lange wedstrijd gaat worden. Dus moeten we eerst maar eens de innerlijk mens stillen met het overheerlijke eten van B&B John en Marcel. Voor de verandering hadden de chef-koks dit jaar niet gekozen voor de traditionele barbecue, maar voor shoarma en Duitse worst. Ik mag denk ik wel namens alle leden en het bestuur spreken als ik zeg dat dit verrukkelijk was en ik wil jullie dan ook nogmaals bedanken voor de moeite en tijd die jullie hier elk jaar in steken. Chapeau voor de mannen van B&B!!!

Nu de buikjes weer allemaal rond en gezond waren konden we verder met de wedstrijd waarbij direct na de pauze enkele verrassende missers vielen. Helaas, maar zo zit het spel nu eenmaal in elkaar. Na 6 schoten op de punten van 15 mm en 15 schoten op de punten van 10 mm werden de harken verwisseld en kwamen de punten van 6 mm op. Dit was voor de eerste keer dat dit werd gedaan in Nattenhoave, deels omdat in andere wedstrijden vaker op deze 'reuzendoders' wordt geschoten. Er vielen dan ook meerdere prominente schutters af zoals onze achteropsjut Thei en huidig kampioen van de OLS federatie Hein.

Desondanks wilden meerdere schutters van geen wijken weten en de wedstrijd werd dan ook tot het bittere eind gestreden. Wat toch wel opviel was het feit dat de dames tot het bittere eind bleven vechten om de titel samen met ons aankomend lid Patrick. Patrick schiet pas voor het eerste jaar mee met Nattenhoave en schoot geweldig mee tussen onze toppers. Naast Patrick was de andere man Roy die natuurlijk als meervoudig winnaar van het persoonlijk kampioenschap van de OLS federatie, de bond Eendracht Born-Echt e.o. en ons eigen persoonlijk kampioenschap toch wel een klein beetje ervaring met zich meebrengt. En natuurlijk mag ik onze dames in de finale niet vergeten, namelijk Lilianne, Marij, Yoica en Ria.

Het moment waar we dus allemaal op aan het wachten waren was dus daar. De absolute finale kon beginnen tussen de 4 vrouwen en de 2 mannen. In de finale was het Ria die als eerste moet afhaken die aangaf dat de tank gewoonweg leeg was. Daarna viel er in de komende ronde steeds een schutter uit in de volgorde Marij, Patrick en Yoica. Hierdoor bleven er nog maar 2 schutters over die mochten gaan uitmaken wie de persoonlijk kampioen van Nattenhoave wordt. De twee schutters gingen in een razend tempo verder en het was uiteindelijk Lilianne die een schot miste. Zonder ook maar enkele moeite schoot Roy argeloos zijn punt af, waarna hij de nieuwe kampioen is. Lilianne mogen we natuurlijk kronen als de nieuwe kampioen van de vrouwen, maar het blijft dus nog even wachten op de eerste vrouwelijk kampioen van onze vereniging.

Namens alle leden en het bestuur van Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven wil ik iedereen bedanken die deze leuke, smaakvolle en competitieve dag mede mogelijk heeft gemaakt. Het was mij weer een waar genoegen om de dag met u te delen.

De top 10 met het aantal rake schoten is hieronder weergegeven:

1) Roy Willems (63 pnt)
2) Lilianne Willems (62 pnt)
3) Yoica Willems (50 pnt)
4) Patrick Soons (47 pnt)
5) Marij Willems (42 pnt)
6) Ria Tolen (41 pnt)
7) Funs Duisings (32 pnt)
8) Ralph Jessen (31 pnt)
9) Mike Schmitz (31 pnt)
10) Annet Tolen (30 pnt)

________________________________________________________________________________________________

Goede score tijdens de optocht, maar helaas een onfortuinlijke misser

Gisteren, 01-06-2014 heeft het eerste bondsschuttersfeest van de bond Eendracht Born-Echt e.o. plaats gevonden te Hingen. Een mooi feest voor Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven waar wellicht sommige schutters tegen een kleine teleurstelling aanliepen. Ik, als 'jeugdlid met veel ervaring', ben het hier absoluut niet mee eens. Lees verder en huiver voor wat er nog komt!

De Big Ben in de woonkamer slaat 12:00 en ik weet dat ik 15 minuten achter lig op mijn ideale vertrekschema. Ja beste lezers, de meeste kennen mij als iemand die altijd op tijd is en van een strakke planning houdt, maar ook bij mij loopt dit wel eens anders dan gewenst. Gelukkig geen verder oponthoud. Althans, dat dacht ik totdat ik het bord Sint-Joost tegen kwam. Met stomme verbazing moest ik toch even nadenken of 'ut Hinge' nog moest komen of dat ik me moest omdraaien. Aangezien ik op weg was naar Maasbracht, heb ik me voor de goede orde toch maar omgedraaid.

Eenmaal op de plaats aangekomen de 'sjöttekleier' aan en eens kijken waar de rest 'van die van Nattenhoave' uithangen. Al snel vond ik ons koningspaar waarvan ik dit jaar de chaperonne ben. Iets wat ik vorig jaar voor de eerste keer heb gedaan. Ik kan jullie vanachter mijn laptopje zeggen dat dit geweldig is om te doen. De spanning, de emotie, maar ook de uitputtingsslag van een koningspaar is geweldig om mee te maken. Ik kan dan ook iedereen van onze vereniging, maar ook van andere verenigingen, eens aanraden om dit een jaar te doen. Dit is een fantastische ervaring die je nooit zal vergeten!

En dan is het tijd om weer 'echt' te beginnen aan het schuttersseizoen. Ondanks dat ik reeds sinds 1997 meeloop heb ik nog steeds de kriebels in mijn buik als zo een nieuwe seizoen van start gaat. Vandaag was het aan de schutters van Sint Hubertus Nattenhoven de eer om bij de binnenkomst aanwezig te zijn. Natuurlijk geen probleem voor onze schutters, al wil ik gaarne als feedback meegeven dat de duur van deze binnenkomst ook korter mag. Na de binnenkomst was het weer tijd voor het pronkstuk van een schuttersfeest, namelijk de optocht. Het is toch buitengewoon geweldig om zo een optocht te lopen. Al helemaal wanneer er rijen dik mensen staan bij het defilé die allemaal voor je klappen. GEWELDIG is de juiste omschrijving hiervoor. Hiervan krijgt dit 'jeugdlid met veel ervaring' toch nog steeds kippenvel van!

Na de gezamenlijke plichtplegingen was het na de optocht tijd voor de jurywedstrijden waaraan ons koningspaar en keizerspaar natuurlijk ook aan deelnamen. Het is toch jaarlijks weer bewonderenswaardig te noemen hoe alle keizersparen en koningsparen eruit zien. Vanuit mijn kant dan ook complimenten aan jullie allen.

Maar zoals jullie als trouwe lezers natuurlijk allemaal weten kan een schuttersfeest niet eindigen zonder de schietwedstrijd. Helaas moest ik bij aankomst bij onze schietboom concluderen dat ons B-team een 'bölke' had laten staan. Jammer, maar ik denk dat iedereen die ooit heeft geschoten kan beamen dat een misser in een kleine hoekje zit. Zoals ik reeds aan het begin heb aangegeven ben ik niet teleurgesteld door de misser, aangezien we een geweldig aantal prijzen in de wacht hebben gesleept tijdens de optocht, namelijk:

Beste binnenkomst: 3de
Beste houding optocht: 2de
Beste defilé: 5de
Beste Tamboer majoor: 4de
Mooiste koning: 6de
Mooiste koningin: 6de
Mooiste koningspaar: 5de
Beste bordjesdrager: 2de

Ik vind dan ook dat we moed moeten putten uit deze mooie collectie prijzen waarbij we met 2 keer 18 schoten raak wellicht de dagbeker hadden gepakt. Ik stel dan ook, niet alleen voor mezelf maar voor de hele vereniging, de dagbeker tot het ultieme doel voor het bondsschuttersfeest te Born. Als vereniging samen weet ik zeker dat we dit doel kunnen verwezenlijken.

Wat natuurlijk niet vergeten mag worden in dit verslag is de overhandiging van de medailles door Dhr. Ger Koopmans aan onze schutbroeders Hein en Thei Willems met hun fantastische 1ste en 4de plaats op het Persoonlijk kampioenschap van de OLS federatie. Wederom felicitaties voor de heren!

Als een er laatste wil ik toch nog een paar felicitaties uiten namens mezelf en het bestuur van Schutterij Sin Hubertus Nattenhoven. Ten eerste wil ik de C1 en de C2 van Sint Hubertus Nattenhoven feliciteren met hun 2de en 3de plaats gisteren. Daarnaast wil ik alle leden die persoonlijk een prijs gewonnen hebben feliciteren, maar ook de gehele schutterij feliciteren met de gewonnen prijzen. Alleen samen zijn we in staat om deze mooie prijzen te blijven pakken. Als laatste wil ik Schutterij Sint Willibrordus feliciteren met hun dagbeker!

En hoe eindigen we deze reportage: met een toekomstvisie natuurlijk! Het volgende schuttersfeest is namelijk niet zo maar een feest, maar het OLS. Wie gaat er namens Nattenhoave de eer verdedigen? Halen we de kaveling op zaterdag? Wordt de vloek van Nattenhoave dit jaar verbroken? Helaas kan ik nog niet antwoorden op deze vraag, maar houdt de sociale media in de gaten en dan zullen wij u op de hoogte houden van de voortgang. Een ding is wel al klaar, namelijk ons motto voor in Beeg. Het motto voor dit jaar is: 'In Beeg zeen veer ut leech!'.

________________________________________________________________________________________________


Goed geschoten, maar niet gewonnen

Na de fantastische overwinning van onze Buksemeester Hein op het Persoonlijk Kampioenschap van de OLS federatie was het gisteren, zondag 25-05-2014, tijd voor het tweede persoonlijk kampioenschap van het jaar, namelijk die van de schuttersbond Eendracht Born-Echt. Aangezien we mee deden met 4 schutters die in de afgelopen 2 jaar bij de top 10 eindigden bij het persoonlijk kampioenschap van de OLS federatie was er toch wel een redelijke kans dat we deze overwinning wellicht naar Nattenhoven zouden mee nemen. Niets is echter minder waar.

Het is zondagmorgen 07:00 en je staat (al) op, kijkt naar buiten en weet gewoon direct dat het een mooie dag wordt. Het zonnetje dat je toelacht, de slechte zin die is omgeslagen in goede zin en een lekker ontbijt om de dag mee te beginnen. Nog even snel de laatste puntjes op de i zetten voor je medecollega en dan lekker naar "de Sjeetsjtang" te Obbicht. Onderweg nog een paar medeleden oppikken en lekker in een colonne naar het naastgelegen dorpje fietsen. Te plaatse aangekomen direct worden verwelkomt door de leden Roy en Ivo van "de sjötterie van Obbeeg". Ja mensen, ondanks dat we vaker naaste concurrenten zijn, zijn wij vooral schutterbroeders. Dit gaat gepaard met samen plezier maken en vooral met zeer veel respect voor elkaar. Iets wat voor mij de schutterswereld uniek maakt!

Rond 14.00 was het voor 'de sjötters van Nattenhoave' zo ver om te beginnen. De buks was ingeschoten, de punten stonden er prachtig op en de weersomstandigheden waren fantastisch. Er werd begonnen op de dikke punten van 15x15x15 mm en de puntjes kwamen er (ongeveer) allemaal feilloos af. Zelfs de zogenaamde 'eerste ronde kampioen' pakte zijn punten! Deze 'eerste ronde kampioen' stond trouwens met stomme verbazing te kijken hoe 3 zussen van 'de sjötte van Hei' schoten. Als schutter van Nattenhoave heb ik al veel meegemaakt in mijn jaren dat ik actief deelneem aan schietwedstrijden. Van fantastische overwinningen, tot jammerlijke verliezen tot punten die weer terug op de stok vliegen. Maar deze 'fenomenen van de Hei' waren mij zelfs ongekend. Deze jongedames schoten zo snel dat ik nog geen tijd had om op te tekenen. Werkelijk waar dames, chapeau van mijn zijde! Nu hoor ik natuurlijk sommige criticasters al bij zichzelf denken dat snel schieten toch alleen maar tot misser leidt. Nou, dan zou ik vooral verder blijven lezen.

Na deze verwondering van mijn kant gaan we weer verder met de gang van zaken. Na 2 rondjes van 3 punten werd er gewisseld waarna de wedstrijd werd vervolgd met punten van 10x10x10 mm. Door het warme weer was het nog best wel zwoegen, in ieder geval van mijn kant, maar de punten bleven toch bij alle sjötters van Nattenhoave komen. Zelfs toen het tempo omhoog moest worden geschroefd bleken de sjötters in staat om de tijdsdruk te weerstaan. Uiteindelijk kunnen we dan ook zeggen dat al onze 14 schutters die gisteren deelnamen, allemaal 24 schoten hebben geschoten zonder te missen. Dit geeft een totaal van 336 schoten zonder te missen voor de sjötte van Nattenhoave! Werkelijk een unieke prestatie.

Dit betekende dan ook dat alle sjötters van Nattenhoave verder mochten met het precisie schieten. Dit is simpelweg het schieten op een kaart waarop werkelijk waar elke fout wordt afgestraft! Dit bleek dan ook een lastige opgave voor de sjötte van Nattenhoave en na het schieten en de observatie daarvan werd al snel geconcludeerd dat er waarschijnlijk geen prijs meer inzat. Dit is helaas ook het geval geworden. Van al onze 14 sjötters die in de finale stonden heeft geen enkele een prijs gepakt.

Maar zoals een goed verhaal toehoort, ligt de crux op het einde. Op de achtergrond van de senioren werd er door de jeugd ook een zwaarbevochten wedstrijd gestreden waarbij ons jeugdlid Luuk een zeer mooie en verdiende 5de plaats mee naar huis mocht nemen. Namens het bestuur en de leden van Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven dan ook een dikke proficiat voor deze mooie prestatie van Luuk. Een toekomstig kampioen klopt nu al aan de deur!

Als laatste wil ik u natuurlijk niet onthouden van de algemene winnaar van het persoonlijk kampioenschap. Ja lieve lezers, ik raadde u al aan om verder te lezen want het is inderdaad een van de 'fenomenen van de Hei' die de persoonlijk kampioen van de bond Eendracht Born-Echt e.o. is geworden. Zo ziet u maar dat de snelle schutters ook in perfectie kunnen schieten. Namens het bestuur en de leden van Schutterij Sint Hubertus Nattenhoven willen wij Ellen van de 'Sjötte van de Hei' feliciteren met haar geweldige prestatie. Wij willen haar en de rest van de leden van de Hei dan ook uitnodigen om volgend jaar deel te nemen aan de grote broer van het bondskampioenschap, zijnde het persoonlijk kampioenschap van de OLS federatie. De beste schutters verdienen het nu eenmaal om op het grootste podium te schitteren!

________________________________________________________________________________________________


"EINDELIJK"

Zoals wel vaker in Stokkem waren de weergoden weer eens meer dan goed gezind voor Schutterij Sint Elisabeth Stokkem. Ondanks weervoorspellingen waar men bijna bang van werd, code oranje, was het goed vertoeven op de weide te Stokkem waar afgelopen weekend het Persoonlijk Kampioenschap van de OLS Federatie werd gehouden. Een feest dat voor onze mooie schutterij alweer de eerste prijs van het seizoen betekende doordat onze 'Buksemeister' Hein Willems de titel mee naar Nattenhoven heeft genomen.
Het begon allemaal op zaterdag 26 april in de vroege morgen in Stokkem. Ondanks het vroege tijdstip stonden de kopjes allemaal strak waarbij de nodige ontspanning zeer zeker ook aanwezig was. Eindelijk konden de schutters van Nattenhoven zich revancheren voor het onfortuinlijke verlies vorig jaar op de weide in Wessem waar het numerieke voordeel van 4 schutters bij de beste 8 niet kon worden uitgebuit in een overwinning. Na het inschieten van de buksen kon eindelijk worden begonnen en ondanks dat bij sommige schutters het ritme nog ontbrak, kwamen de meeste punten feilloos naar beneden. Ook de rookies Bjorn en Björn, schoten feilloos en Nattenhoven leek af te gaan op een eerste ronde zonder misser. Maar dit was niet besteedt aan de 'eerste ronde kampioen'. Deze niet nader te benoemen persoon liet helaas zijn laatste schot van de 6 staan. Iets waar nog nader over vergaderd gaat worden. Update hierover zal volgen. Door dit jammerlijke feit waren de rookies Bjorn en Björn zo van hun à propos dat zij in de tweede ronde helaas een punt lieten staan. Toch een zeer mooie prestatie om bij je eerste grote wedstrijd door de eerste ronde te komen. Niks dan hulde ook voor de jongeheren. De wedstrijd ging ondertussen op zijn gemakje verder en elke ronde vielen er een paar schutters weg waaronder ook toppers zoals onze eigen Marcel. De runner-up van vorig jaar schoot mis en zijn wedstrijd was over. Maar zoals een goede schutter het beticht, gaat men niet naar huis, maar helpt men de andere schutters op welke manier ook mogelijk. Waarvoor dan ook dank naar Marcel toe! Langzaam aan naderde de dag zijn einde en bleven er uiteindelijk nog 49 schutters over waar 7 van Nattenhoven. Op zich al een heel goede prestatie.
Op zondagmorgen 27 april ging de wedstrijd op een vroeg tijdstip weer verder. Al waren de nodige pijntjes bij verschillende schutters al te merken, ja lieve lezers, schieten is een echt topsport waar het lijf ook onder lijdt, gingen we gestaag verder. Helaas moesten we in de eerste ronde op de tweede dag afscheid nemen van tweevoudig kampioen Roy die op de vroege morgen al een blessure had opgelopen. Daarna ging de wedstrijd gestaag verder waarbij ook Nattenhoven af en toe een schutter verloor in de hevige strijd waarbij ik toch even een eervolle vermelding wil maken voor Tamara. Deze jonge meid schiet pas dik een jaar en schoot toch maar even 223 schoten raak zonder te missen. Een dikke chapeau waard! Uiteindelijk bleven er 14 doorgewinterde schutters over waarna besloten werd om over de te gaan op de 6 mm punten. Ja mensen, dat leest u goed. De grootte van deze punten was 6 mm en waren met het oog nauwelijks waarneembaar! Ondanks dit gingen onze schutters Hein en Thei gestaag verder met het pakken van hun punten tot helaas Thei een punt liet staan. Toch een dikke proficiat voor Thei met een verdienstelijke 4de plaats. Toen hadden we alleen nog maar Hein in de strijd die een tweestrijd aanging met Dhr. Jo Fleuren uit Helden. Na een paar spannende rondes kwam Hein steeds meer in zijn ritme waardoor hij steeds sneller ging schieten. Aan de andere kant ging het tempo van Dhr. Fleuren steeds meer stokken en uiteindelijk was het 325ste schot de beslissende. Hein had reeds zijn schot af en Dhr. Fleuren miste. De supporters van Hein wilde al juichen, maar hebben hem uit respect zijn laatste ronde nog feilloos laten afmaken. Na sprakeloosheid kwam bij Hein de kreet van zijn leven uit zijn longen toen zijn vrouw Lilianne hem omhelsde. "EINDELIJK" klonk het van Stokkem tot op de Mokerheide. Een emotionele Hein werd van iedereen gefeliciteerd en er ontstond een lach zelden zo mooi vertoond. Na 35 jaren proberen en vooral het dienen van andere schutters als 'Buksemeister' kon Hein eindelijk een van zijn mooiste overwinningen van zijn carrière in ontvangst nemen. Na de prijsontvangst is deze overwinning nog lekker gevierd in het thuishonk waar het nog lang gezellig was.
Namens het bestuur en de leden willen we Hein feliciteren met zijn overwinning van de Persoonlijke Kampioenschap van de OLS Federatie en hem bedanken voor de jarenlange opoffering voor andere schutters. Uiteindelijk heeft hijgekregen wat hij verdiende. Iets wat hem dik gegund is! 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu